Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 17 czerwca 2025 03:51
Ważne!
Reklama

Czas na rybę!

Czas na rybę!

Szkolenia gastronomiczne "Czas na rybę" z przyrządzania potraw z opolskich ryb, organizowane w ramach wspólnego projektu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna" oraz LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór cieszyły się dużą popularnością. O podsumowanie projektu poprosiliśmy jednego z pomysłodawców, Kamila Klekowskiego.

NysaHot: Kamil do kogo był skierowany ten nietypowy projekt?

K.Klekowski: Uczestnicy projektu to głównie uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze. Mogli w praktyce nauczyć się zarówno oprawienia karpia i pstrąga, jak też przygotowania kilku rodzajów dań. Mówię o zarówno tych podstawowych jak i wyszukanych. Przyświecał nam cel popularyzacji jedzenia lokalnych ryb, poprzez wprowadzenie ich do opolskich restauracji.

NysaHot: Cel został osiągnięty?

K.Klekowski: Jest to proces bardzo złożony, ale z całą pewnością można powiedzieć, że cykl szkoleń (w sumie na Opolszczyźnie zorganizowano ich ponad 20) rozpoczął nieodwracalnie ten proces. Większość z przeszkolonych przedstawicieli ok. 50 restauracji z Opolszczyzny, większość z nich jest mocno zainteresowana wprowadzeniem karpia i pstrąga na stałe do swoich menu. Naszym celem jest uświadamianie restauratorom, że serwując lokalne produkty (w tym ryby) gwarantujemy przede wszystkim świeżość, ale także jesteśmy w stanie zweryfikować samodzielnie jakość produkcji produktów. Dodatkowym plusem kupowania produktów od sąsiadów jest aspekt ekonomiczny. Jeśli w swojej restauracji będziemy korzystali z lokalnych produktów, z pewnością ich producenci zawitają do nas, aby ich popróbować w przygotowanych daniach. Zwłaszcza, jeśli te dania będą ciekawe i ładnie podane. I tego właśnie uczyliśmy na naszych szkoleniach.

NysaHot: Nauka nie idzie w las, czego dowodem może być niedawna degustacja dań inaugurująca Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej...

K.Klekowski: Zgadza się. Kolację degustacyjna "Kulinarne wariacje Opolszczyzny" była okazją do wspólnego gotowania przez kilku kucharzy z województwa opolskiego. Każdy z nas miał za zadanie przygotować potrawę na bazie regionalnych i tradycyjnych produktów. Uczestnicy kolacji byli zaskoczeni smakiem i jakością, wynikającą z połączenia niektórych produktów oraz formą ich podania. Na przykład lokalny ser kozi zaserwowaliśmy z wędzonym pstrągiem w pierogu z buraka. Regionalni producenci mieli okazję opowiedzieć o swoich gospodarstwach i wytworach. Kolacja była doskonałą formą do wymiany doświadczeń oraz bezpośredniego kontaktu. Dla gotujących Szefów Kuchni było to także duże wyzwanie i ciekawa integracja. Ciężka praca została doceniona długimi brawami uczestników kolacji.  

NysaHot: Co dalej? Projekt będzie kontynuowany w przyszłym roku?

K.Klekowski: Z pewnością w przyszłym roku będziemy kontynuowali rozpoczęte działania. Rok 2018 był bardzo intensywny w zakresie promocji lokalnych ryb i innych produktów, ale jest to dopiero pierwszy krok (uśmiech).

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Mieszkanie powiatuTreść komentarza: A kiedy nowa karetka dla Głuchołaz?Data dodania komentarza: 13.06.2025, 18:43Źródło komentarza: Nowa karetka dla Zespołów Ratownictwa Medycznego w KorfantowieAutor komentarza: ZłaTreść komentarza: Ta 8 lat 😂 Polskie sądy 🤦 1,5roku w zawieszeniu na trzy lata .Data dodania komentarza: 11.06.2025, 16:37Źródło komentarza: Tragiczny wypadek na Alei Wojska Polskiego. Nie żyje mężczyznaAutor komentarza: KrzysiekTreść komentarza: xD ten to się nadaje do agitek pro-trzaskowskich jedynieData dodania komentarza: 3.06.2025, 17:20Źródło komentarza: Daniel Palimąka odznaczony za zasługi dla samorządu terytorialnegoAutor komentarza: GosiaTreść komentarza: Mam bardzo wrażliwą skórę i w moim przypadku lepszym rozwiązaniem okazała się metoda shr in motion w depilconcept. Zero dyskomfortu podczas zabiegów.Data dodania komentarza: 26.05.2025, 19:27Źródło komentarza: Depilacja laserowa – czy warto? Fakty i mity, które musisz znać!Autor komentarza: UfoTreść komentarza: Fajnie. Bezpieczniej.Data dodania komentarza: 16.05.2025, 22:33Źródło komentarza: Nowy posterunek nad Jeziorem Nyskim. Policjanci wodni gotowi na sezonAutor komentarza: TurystaTreść komentarza: A Muzeum w Nysie odwiedziło w ciągu roku Aż 5000 turystów :) czyli 12 dziennieData dodania komentarza: 16.05.2025, 16:49Źródło komentarza: Gotyk, renesans i tajemnice średniowiecznej Nysy – spacer z przewodnikiem już 23 maja
Reklama
Reklama