Często możemy je spotkać w czasie dożynek, imprez i różnego rodzaju wydarzeń w regionie. Mowa o zawsze uśmiechniętych paniach z Koła Gospodyń Wiejskich w Kałkowie w Gminie Otmuchów. Gospodynie niezmiennie promują swój sztandarowy produkt - Cycki Kałkowianki.
To pyszne biszkoptowe ciasto, które widnieje na liście produktów lokalnych Nyskiego Księstwa Gór i Jezior. Przepis na smakołyk ma już około 30 lat.
Łasuchom receptura z pewnością przypadnie do gustu. Cycki Kałkowianki to ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym z osadzoną na wierzchu okrągłą biszkoptową kopułką w czekoladzie i rodzynką na samym szczycie, co wyglądem przypomina pierś. Stąd zresztą nazwa smakołyku. Panie jednak ani myślą czerwienić się, gdy z chirurgiczną niemal precyzją opowiadają o szczegółach swojego popisowego ciasta. Wprost przeciwnie - jak żartobliwie dodają, potrawa oddaje rzeczywistość, bo mieszkankom Kałkowa walorów urody nie można odmówić.
Ostatnio gospodynie mogliśmy spotkać m.in. podczas Bitwy Regionów zorganizowanej w parku przy ul. Rodziewiczówny w Nysie. Kto jeszcze nie próbował słynnych cycków, może tylko żałować. My zdecydowanie polecamy!
Foto: KGW w Kałkowie
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze