Miłośnicy aperitifów od niedawna mogą zakupić włoskie fragolino w kilku punktach w Nysie. To pomysł jednej z lokalnych firm na rozwój własnej marki. - To musujący napój, który można podawać np. do deserów i owoców - mówi właściciel firmy Jumika. - Nasze Fragolino można dostać w Lewiatanie na Rynku, czy też w sklepach Melanż, Tads, Joker i Las Vegas oraz w głuchołaskim Intermarche. Co ciekawe, napój powstający z unikatowego procesu produkcji, specjalnie na zamówienie firmy z Nysy produkowany i rozlewany jest we Włoszech. Właściciel nie wyklucza, że technologia zostanie przeniesiona również do Śląskiego Rzymu.
Inny nyski wątek z tej branży prowadzi do goświnowickiej Bioagry. Na bazie produkowanego spirytusu bez zanieczyszczeń (0 ppm) spółka BZK Alco produkuje m.in. alkohole klasy premium. Przed wiekami, w czasach świetności miasta, Nysa słynęła z przywilejów warzenia piwa, a kupcy z handlu węgierskimi winami.
Napisz komentarz
Komentarze